engleski jezik hrvatski jezik


Iskustva parova - Ivana i Damir

 

Nakon što su prošle 2 godine od našeg vjenčanja (2005.) i budući da u tom razdoblju supruga nije zatrudnjela, obratili smo se liječnicima za pomoć. Suprug je obavio spermiogram i rezultati nisu bili obećavajući – oligoasthenoteratozoospermia. Nakon takve dijagnoze preporučili su nam kliniku Vuk Vrhovec – gdje smo nakon detaljnih i opširnih pregleda i pretraga u 2 navrata, tijekom 2008., obavili postupak inseminacije – bezuspješno.

Slušajući program HKR-a, čuli smo za NaPro liječenje i za FertilityCare poučavatelje u Hrvatskoj, nakon čega smo im se obratili, a 17. svibnja 2009. održali smo i prvi sastanak te upoznali našu poučavateljicu.

Temeljem praćenja ciklusa supruge i vođenjem kalendara utvrđene su određene nepravilnosti, koje do tada nisu bile ustanovljene unatoč svim ranije obavljenim pretragama. U komunikaciji sa liječnikom određena je terapija, koja je rezultirala sređivanjem ciklusa.

No, tijekom provođenja pretraga otkriveni su polipi na maternici, te je supruga u ljeto 2010. obavila zahvate dijagnostičke laparaskopije, polipektomije i terapeutske histeroskopije u jednoj našoj poznatoj zagrebačkoj bolnici. Zahvat je uspješno izvršen, ali dolazi do novog neugodnog otkrića – ustanovljena je neprohodnost jajovoda i endometrioza, te nam je u toj istoj bolnici preporučen IVF kao jedino moguće rješenje. Sa svim novim spoznajama upoznali smo našu poučavateljicu i liječnika, koji je preporučio histerosalpingografiju (propuhivanje jajovoda). No, budući da su supruzi u jednoj poznatoj privatnoj zagrebačkoj klinici odgovorili kako je to suvišno i nepotrebno, ista provjera nije obavljena, a usput nam je kao jedino rješenje opet preporučen IVF. Sve je to pomalo utjecalo i na nas same, što sada?

I onda se dogodilo čudo, krajem studenog 2010., supruga je ostala trudna, a 12. kolovoza 2011. rodio se mali Jakov – na veliku radost nas, cijele naše obitelji, prijatelja i poznanika kao i naše poučavateljice, koja je uz liječnika najviše zaslužna za ovaj sretan događaj.

Temeljem našeg ukratko opisanog iskustva, toplo preporučamo svim parovima sa sličnim problemima da se bez ustručavanja jave poučavateljicama FertilityCare sustava kako bi se što ranije uključili u njihov program prirodnog planiranja obitelji i dijagnosticiranja neplodnosti.

Ivana i Damir, sretni roditelji malog Jakova
2011.

FertilityCare

NaPro

Iskustva parova