engleski jezik hrvatski jezik


Iskustva - Dijana i Marinko Kern

 

Sve je počelo 2002. godine. Nedugo nakon vjenčanja, moj muž i ja smo odlučili da želimo bebicu. Mjeseci su prolazili, ali rezultata nije bilo. Moj tadašnji ginekolog je tvrdio da je sa mnom sve u redu: napeti ste, opustite se... U svibnju 2003. godine ipak se odlučio na to da moj muž napravi spermiogram. Rezultati poražavajući: oligoasthenoteratozoospermia. Uputio nas na Vuk Vrhovac andrologu i objasnio da je medicinski potpomognuta oplodnja za nas jedino rješenje. No, nakon obavljenih svih pretraga i ponovljena tri spermiograma njegovi nalazi su bili u redu. Ponovno na red dolazim ja i sva sila pretraga i nalaza. Ja polako gubim snagu, sve više padam u depresiju i gubim svaku nadu. Cijela naša obitelj i prijatelji molili su za nas. U svim Marijanskim svetištima od mog rodnog Kondžila, Međugorja, Marije Bistrice do Lurda i Fatime molili su i palili svijeće. Ja sam čak potražila i pomoć psihijatra. Ali moj muž se nije predavao, bio je pun snage i svaki put kad bih ja klonula on me dizao i vukao naprijed. U jednom razgovoru s psihijatrom dogodilo se nešto čudno, rekao mi je nešto što je u meni promijenilo puno toga. Čovjek koji je za sebe tvrdio da nije vjernik rekao mi je ovo: “Zahvali Bogu za ono što ti je dao, a moli za ono što želiš i sigurno ćeš dobiti“. U meni se nešto slomilo. Pa zar ti sebe smatraš vjernicom, a on sebe ateistom? Tko je tu veći vjernik? Odlučila sam se boriti i vjerovati da će biti dobro. Krenula sam u Centar za duhovnu pomoć na hagioterapiju. Od hagioasistentice kod koje sam išla sam saznala doznala za FertilityCare™ sustav koji nudi pomoc kod neplodnosti. Moj muž je odmah pristao. Našli smo se s podučavateljicom FertilityCare™ sustava i odmah uključili u program. Negdje u isto vrijeme ja sam promijenila i ginekologa. Da bismo došli do moje dijagnoze, sve smo pretrage morali raditi ispočetka. Nalazi mog muža su bili u redu, a moje dijagnoze slijedeće: makroprolaktinemija (prolaktin oko 80), subserozni miom maternice, sumnja na hidrosalpings (začepljene jajovode i ispunjene tekućinom).

U kolovozu 2006. godine odlazim na laparaskopiju gdje će se definitivno utvrditi stanje, a možda, ako budu loši, otkloniti jajovodi. Prema većini literature i mišljenjima liječnika, jajovode se ne preporuča operirati jer su rezultati uspješnosti gotovo zanemarivi. Uglavnom ih se vadi van. No, mi smo vjerovali u uspjeh. Sjećam se da sam na operacijskom stolu prije nego su me uspavali još jednom rekla: “Molim vas ostavite mi barem jedan“. Probudila sam se u jedinici intenzivnog liječenja s četiri reza na trbuhu. Laparoskopija se pretvorila u laparatomiju. Moji jajovodi bili su začepljeni i prirasli za jajnike. Rađena mi je plastika na oba i oba su ostala, a usput su mi maknuli i miom s maternice. Unatoč jakoj boli mojoj sreći nije bilo kraja. Sve je u Božjim rukama, i tako je i bilo. U meni se rodila neka nova vjera i snaga, shvatila sam da mi je Bog poslao poruku i stalno sam u sebi ponavljala: “Sve mogu u Isusu Kristu koji mi daje snagu“.

Nakon izlaska iz bolnice započela sam s određenom terapijom po preporuci NaPro liječnika. Dani su prolazili, a ništa. Već sam počela misliti da se opet radi o nekakvoj komplikaciji. Menstruacija mi je kasnila 13 dana. Sjećam se da sam taj dan i povraćala. Rekla sam to mužu i on je kupio test na trudnoću. Nisam ga željela napraviti. Ne želim još jedno razočaranje. Uz puno nagovaranja napravila sam ga tek kasno na večer. Rezultat je bio jadan debeli +. No, ja i dalje ne vjerujem. Sutradan sam otišla u laboratorij izvaditi krv za βhcg koji je bio 123000. Našoj sreći nije bilo kraja, suze radosnice tekle su danima i mjesecima poslije toga.

Cijelu trudnoću sam morala mirovati, ali isplatilo se. Naša sreća došla je na svijet 18.07.2007. carskim rezom, a u zahvalu najdivnijoj Majci, koja nam ju je isprosila kod svog sina, zove se Marija. Ispunila je naše živote srećom i ljubavlju koja se ne može mjeriti.

Hvala ti dragi Bože na ovom prekrasnom daru i svim onim dobrim ljudima koji su nam pomogli da naša sreće bude potpuna.

Dijana i Marinko Kern
2010.

FertilityCare

NaPro

Iskustva parova