engleski jezik hrvatski jezik


Iskustva - Mirela i Ivica

 

Sa 15 godina dijagnosticiran mi je sindrom policističnih jajnika. Sa 26 godina, 4 mjeseca nakon vjenčanja ostala sam trudna i bili smo presretni. Ali već u 6. tjednu izgubila sam trudnoću. Liječnici nisu nudili nikakvo posebno objašnjenje - samo ono: ''To se događa. To je neka vrsta prirodne selekcije kad nešto s plodom nije u redu''.

Napravili smo neke pretrage i odlučili pokušati ponovo. Nalazi su pokazali hormonalni disbalans, ali rečeno nam je da hormoni mogu smetati samo začeću, ali ne i u trudnoći – još jedna zabluda. Nakon 6 mjeseci ponovno sam zatrudnila, ali u 7. tjednu trudnoće opet sam imala spontani.

Teško je opisati kako smo se osjećali, nismo znali kako se nositi s tim gubitkom. Shvatila sam da postoji problem koji treba riješiti i odlučila da se neću zadovoljiti površnim objašnjenjima. Odlučili smo naći problem i riješiti ga prije nego pokušamo ponovo. Počele su pretrage bez kraja. Zahvalni smo jako mojoj ginekologici koja je imala puno razumijevanja i svaku uputnicu koju sam zamolila ona je dala bez pogovora. Nakon mjeseci i mjeseci pretraga nađena mi je nasljedna trombofilija (sklonost zgrušavanju krvi) i manji septum na maternici. Nekih godinu i pol nakon 2. spontanog osjećala sam se kao da mogu pokušati ponovo. Brzo sam ostala trudna i primili su me u bolnicu radi trombofilije, a za hormonski disbalans su rekli da nije problem. U bolnici sam ležala mjesec dana, ali su iz dana u dan odgađali početak davanja injekcija i u 8. tjednu trudnoće sam opet imala spontani... I sad dok pišem ovo steže mi se srce kad se sjetim te tuge, očaja i osjećaja bespomoćnosti. Doktori su opet dali objašnjenje da je vjerojatno problem u samom plodu. Meni je sve govorilo da nije tako, i iako su u bolnici negodovali, na naše inzistiranje su napravili kariogram ploda. Kariogram je pokazao da je plod bio zdrav! Tada smo saznali da sam nosila djevojčicu, što je nekako pojačalo bol...

Nismo znali kako dalje. Bilo je teško raditi, komunicirati s ljudima, funkcionirati u svakodnevnom životu. Prva dva puta smo se oporavili nekako, ovaj put nismo znali kako. Mala utjeha bila nam je nastaviti tražiti uzrok i riješiti problem. Napravljena mi je laparoskopija sa drillingom jajnika i histeroskopija, u kojoj mi je uklonjen manji subseptum na maternici. Želja za djetetom bila je sve veća, ali smo se bojali ponovnog gubitka.

A onda smo čuli za NaPro i to se činilo kao nešto stvoreno za nas, jer je to prvi put da je netko nudio nadzor i za vrijeme trudnoće i potpuno drugačiji pristup ženskom zdravlju. Uključili smo se s velikim povjerenjem. Nakon 3 mjeseca praćenja ciklusa imali smo prvi razgovor s doktorom, i on je nakon uvida u kalendar i hormone rekao da trebam promijeniti prehranu zbog moguće intolerancije na brašno, šećer i mlijeko. Propisao je neke lijekove i onda su počeli mjeseci korigiranja terapije. Kad sam promijenila prehranu, osjećala sam se odjednom puna energije, nestao je moj pms i popravio mi se ten. Osjećala sam da je to bila prava stvar za mene. Bili smo nestrpljivi, ali morali smo čekati da se hormoni i kalendar potpuno srede prije trudnoće. Naša poučavateljica FertilityCare sustava je bila uvijek na raspolaganju i imala je puno razumijevanja za naše strahove i nestrpljenje.

Šest mjeseci nakon početka terapije hormoni su bili uredni, i odlučili smo pokušati - ostala sam trudna u prvom ciklusu. Ovaj put uspjela sam kod svog ginekologa dobiti odmah i injekcije za razrjeđivanje krvi. Nakon tri izgubljene trudnoće, svaki dan je za mene bio pun strepnje – tako da je beskrajno puno značilo to što je NaPro doktor kontrolirao moje hormone svaka dva tjedna, to me umirivalo.

Trudnoća je bila uredna i s vremenom sam se opustila. To zdravo i veselo dijete je postalo centar našeg svijeta i ispunilo naša srca na način koji se ne može opisati! Beskrajno smo zahvalni na podršci našoj FC poučavateljici, na njenoj mirnoći i razumijevanju, kao i doktoru i svim ljudima koji su nam pomogli da to ostvarimo. Sljedeću trudnoću ćemo sigurno opet voditi putem FertilityCare sustava.

Sve što smo prošli sad se čini daleko, ali je na nama ostavilo traga - sada znam da je to bio križ koji nam je Isus namijenio kako bi nas približio sebi.

Mirela i Ivica
2014.

FertilityCare

NaPro

Iskustva parova