engleski jezik hrvatski jezik


Iskustva - S. i H.

 

Za FertilityCare sustav čuli smo od moje kolegice. Sjećam se da sam poziv uputila dan nakon što sam izgubila drugu trudnoću. Bila sam odlučna opet krenuti od početka, ali i malo skeptična zbog dotadašnjeg iskustva s liječnicima. Iza nas je tada bila jedna vanmaternična trudnoća i jedna trudnoća izgubljena u 8. tjednu. Do tada smo bili obavili jako puno pretraga i posjetili mnoge stručnjake te imali hrpe liječničke dokumentacije. Uz neuravnotežene hormone, imala sam usporeni rad štitnjače te mi je dijagnosticirana i trombofilija (sklonost zgrušavanju krvi). Neuravnoteženost hormona liječnici nisu smatrali nekim bitnim problemom. Unatoč primjeni terapije za hipotireozu i trombofiliju, izgubila sam trudnoću.

Jako puno vremena istraživali smo i iščitavali relevantnu literaturu i s obzirom na sva saznanja do kojih smo došli, bili razočarani koliko se malo toga primjenjuje u praksi, štoviše, ponekad smo nailazilii na podsmijeh kad bismo postavljali dodatna pitanja (o prehrani, suplementima, imunologiji i sl.). Nismo naišli ni na koga tko bi problem sagledao u cjelini, s više aspekata; svatko bi se usredotočio na neki segment, ali nitko nije „liječio neplodnost“. Većina ginekologa tvrdila je da je problem trombofilija i nudila terapiju koju smo već uzimali i koja nije bila dovoljna. Neki su tvrdili da je problem vjerojatno u plodu (što uredni kariogram ploda isključuje). Nama ni umjetna oplodnja nije bila uvjerljiva opcija jer nismo imali problema sa zatrudnjivanjem, nego s time kako zadržati trudnoću, čime se nitko nije posebno bavio.

To se promijenilo kad smo se uključili u FertilityCare sustav. Prvi put je naš slučaj sagledan u cijelosti i djelovalo se na više faktora koji su mogući uzrok našem problemu. Uz pomoć FC podučavateljice pratili smo i bilježili ciklus te nakon nekoliko ciklusa imali prvi sastanak s liječnikom koji je na temelju uvida u kalendar i pretrage utvrdio i djelovao na probleme s hormonima, štitnjaču i trombofiliju, savjetovao način prehrane i suplemente te korigirao manjak energije i PMS. Bili smo nestrpljivi, ali smo se držali uputa i čekali da se hormoni ustabile i kalendar regulira. Imali smo stalnu podršku FC podučavateljice. Još smo nekoliko puta imali sastanak s NaProliječnikom i prilagođavali smo terapiju što je trajalo više mjeseci. Kad smo ponovno pokušali, brzo sam zatrudnila i tijekom trudnoće imala podršku FC podučavateljice i kontrolu hormona od strane NaPro liječnika.

Unatoč svim poduzetim mjerama, u 8. tjednu sam ponovno izgubila trudnoću. Bilo nam je jako teško, ali nismo odustali od FertilityCare sustava jer smo znali da idemo u pravom smjeru i da nam se želi pomoći u našoj velikoj želji da imamo dijete. Trebalo nam je neko vrijeme da se emotivno oporavimo od još jednog gubitka. I dalje smo pratili i bilježili cikluse, kontaktirali s FC podučavateljicom i imali sastanke s NaPro liječnikom te prilagođavali terapiju koja je dodatno proširena i koja je sad uzela u obzir i dodatne faktore poput imunologije koji u rjeđim slučajevima mogu utjecati na gubitak trudnoće.

Zatrudnila sam 4. put i bila izvan sebe kad smo prvi put ultrazvučno vidjeli otkucaje srca. Do tada nismo uspjeli doći do toga. Bio je to veliki korak naprijed. To nam je dalo snage da se odupremo strahu zbog prijašnjih gubitaka. Imala sam stalnu podršku FC podučavateljice i kontrolu hormona te prilagodbu terapije tijekom trudnoće od strane NaPro liječnika. Trudnoća je uredno napredovala. Nakon proteka 12. tjedna sam se dodatno opustila i uistinu uživala u tom divnom razdoblju. Rodila sam zdravo i prekrasno dijete puno veselja koje je oplemenilo naš život. Zahvaljujući njemu, puno smo naučili i postali bolje osobe te znamo cijeniti svaki zajednički trenutak koji nam je poklonjen.

Jako smo zahvalni na profesionalnoj pomoći FertilityCare sustava tijekom našeg dugog i trnovitog puta do željenog djeteta. Od srca zahvaljujemo FC podučavateljici i NaPro liječniku na podršci i nastojanjima da nam pomognu. Ovdje moram naglasiti da sam zahvalna i svom primarnom ginekologu i svojoj liječnici opće prakse jer su imali sluha i razumijevanja za našu situaciju te su nam bez prigovaranja izdavali mnoge uputnice koje su nam trebale. Ono što mi je također puno pomoglo jest i zbližavanje s drugim korisnicama FC sustava s kojima sam mogla podijeliti iskustva, strahove i mišljenje. Međusobno smo jedni drugima velika podrška.

Kako nam je želja imati više djece, i sljedeću trudnoću planiramo ostvariti putem FertilityCare sustava.

S. i H.
2016.

FertilityCare

NaPro

Iskustva parova